Digitala bilder

En digitalbild består av många små pixlar som tillsammans utgör motivet. För att en framkallad bild ska bli skarp krävs ett visst antal pixlar. Hur många pixlar som behövs beror på i vilket format man vill framkalla bilderna samt vad fotolabbet använder för utrustning. Ett vanligt fotopappersformat är 11x15 cm vilket kräver 1 megapixel för att få en duglig bild, men blir ännu skarpare om man kommer upp i 2,5 megapixel eller mer, något som dagens digitalkameror klarar utan problem. Även bilder tagna med moderna kameramobiler blir fina på fotopapper.

För att undvika oskarpa bilder trots tillräckligt med megapixlar bör man ha följande i åtanke:
  • Om man använder digitalzoom istället för objektivets egen zoom dras pixlarna ut och blir större. Detta har negativ påverkan på bildkvaliteten.
  • Ställ in kameran på att ta kort med högsta kvalitet. Bilderna blir större och tar mer plats, men gör det möjligt för dig att få skarpa och fina förstorningar av dina bilder i framtiden.
  • Ordentligt med ljus är viktigt. Bilder tagna i mörker blir ofta brusiga, även om man använder en kamera med inställning för nattfotografering.
  • Vitbalansinställningen bör vara på auto, såvida man inte är ett fotoproffs. Fel inställning kan till exempel resultera i att vita kläder blir blåaktiga på fotot.